Om Lars Jarlerud

Lars Jarlerud

Lars Jarlerud, född 1954 i Stockholm, gick ekonomisk linje på gymnasiet. Familjebolaget Jarleruds Bil grundades 1963 genom att bensinstationen ESSO i Handen öppnades, redan några år senare öppnades Essotältet bakom bensinstationen med försäljning av fritidsprodukter och sportartiklar b.la. Utanför på området vid ”GULA VILLAN” tillkom försäljning av POLAR husvagnar. På bensinstationen och i Esso tältet hade Lars sitt första jobb i familjeföretaget, han mer eller mindre växte upp i fritidsbranschen. Under 60 talet förvärvades också en sjömack ute på Dalarö. 1974 efter militärtjänstgöringen inom flyget, startade Lars Skärgårdsrestaurangen Mysingen på Dalarö, som han ägde i 10 år, och drev själv under de 3 första åren, därefter arrenderades den ut. Han startade även företagareförening på Dalarö. Restaurang Mysingen finns fortfarande kvar på Dalarö, värt ett besök.

I mitten av 80 talet var han tillbaka i familjebolaget Jarleruds Bil & Marin AB som drev en egen marina på Dalarö med försäljning av båtar och varvsrörelse, även känd som Dalarövarvet. 40 år senare 2003 såldes marinan och ägs idag av Marindepån.

Lite senare på 80 talet köpte Lars bolaget Global Video som distribuerade videofilmer. Det blev ett flertal resor ner till Cannes filmfestivalen under åren för inköp av filmrätter. Bolagets största succé var tv-serien DALLAS på video.

Under några år var han även delägare i fiskebåten ”Lone Atlantic”, som fiskade tonfisk utanför Lomé vid Togos kust, i Afrika.

I slutet av 80 talet var det tv-produktionsbolaget Skandinavisk Scen & Tv Reklam AB som var i fokus, bland annat producerades filmen om VISA Gotland Runt och dom flesta av Buttericks reklamfilmer, samt butiks-TV för Vivo dagligvaruhandeln.

I början av 90 talet var han VD för den finska husvagn & husbilstillverkaren Matkaaj´s svenska bolag, som då ägdes av Rapala gruppen kända för sina fiskedrag, som även ägde Flipperbåtar under denna tid. Scandinvavienansvarig för Hymer husbilar under åren 1991 till 1993 då fastighetskrisen i stort sett dödade den svenska husbilsmarknaden.

1993 köpte han en återförsäljare i södra Stockholm som namn ändrades till Caravan Expo, han drev detta bolag fram till år 2000. Först i hyrda lokaler i Vega/Haninge, sedan i egna lokaler på Kilowattvägen i Haninge. År 2000 allierade han sig med Caravanhallen och Urban Lindgren i Stockholm.

Han har suttit i styrelsen för Husvagnsbranschens Riksförbund i mer en 10 år. 2012-2019 var han agent för en av Europas större husbilstillverkare PILOTE. Nu har han lanserat husbilsskolan.se och alltomhusbilen.se tillsammans med Stefan Janeld tidigare chefsredaktör på tidningen Husbilen Test.